Ліфти в нових будинках від чотирьох поверхів стануть обов'язковими

У березні 2019 року наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України були затверджені оновлені державні будівельні норми в частині житлового будівництва. Нові норми ДБН В. 2.2-15:2019 містять основні положення щодо будівництва та реконструкції житлових будинків висотою до 73,5 м. З 1 грудня 2019 року їх вимоги набувають чинності та стають обов'язковими для всіх учасників будівельного ринку. Фахівці компанії «Майстерліфт» розкажуть вам, які нові норми щодо ліфтів містяться у цьому документі.

Ліфт в житловому будинку, як важливий фактор комфорту і доступності

Наявність пасажирського ліфта в будинку значно полегшує життя мешканцям, які щодня по кілька разів на день змушені підніматися по сходових маршах на значну висоту. А для маломобільних груп населення ця задача часом і зовсім є важкоздійсненною. Літні люди та вагітні жінки, люди з інвалідністю та батьки з малолітніми дітьми потребують у ліфті, як в необхідному засобі пересування.
В останній редакції будівельних норм від 2009 року обов'язкове проектування ліфтових підйомників стосувалося тільки будівель від 5 поверхів і більше. У новому документі розділ, що стосується ліфтів і підйомників, містить наступні вимоги:
  1. Якщо відмітка рівня підлоги верхнього поверху будинку знаходиться вище рівня підлоги першого поверху на 12 метрів і більше, то установка пасажирського ліфта в такій будівлі є обов'язковою. Згідно з вимогами даного положення в будівлях від чотирьох поверхів і більш проектування ліфтів обов'язкове.
  2. Конструкція, розміри та характеристики ліфтового обладнання, а також розміри і будова шахти, блочного і машинного приміщення проектуються відповідно до діючих нормативних документів.
  3. При реконструкції житлових будинків та пристрої приставних і підвісних шахт, рівень нижньої зупинки кабіни ліфта повинен знаходитися не вище сходового майданчика між першим і другим поверхом.
  4. Шахта і машинне відділення ліфта не повинні знаходитися над житловими приміщеннями або бути виконані суміжно з ними.

Ліфт для чотирьохповерхового будинку

Як визначається кількість ліфтів та їх характеристики?

Фахівці компанії "Майстерліфт" детально вивчили нові вимоги ДБН В. 2. 2-15: 2019. У «Додатку» Б даного документа знаходиться таблиця, яка встановлює мінімальну кількість пасажирських ліфтів. Ця кількість залежить від наступних факторів:
  • поверховість житлового будинку;
  • номінальна вантажопідйомність ліфтів;
  • швидкість руху ліфтів;
  • найбільша поверхова площа квартир.

Наприклад, для житлового будинку висотою до 9 поверхів при площі поверху 600 м2 буде достатньо одного пасажирського ліфта вантажопідйомністю 630 або 1000 кг зі швидкістю 1 м/с. При висоті будівлі від 10 до 17 поверхів мінімальна кількість ліфтів вже складе 2 одиниці.

Нові державні нормативи для установки ліфтів

Чи обов'язково проектувати ліфти в триповерхових будівлях?

Компанія "Майстерліфт" хоче внести ясність в питання установки ліфтів в триповерхових житлових будинках. У пункті 7.4 ДБН В. 2.2-15:2019 йдеться про те, що якщо позначка рівня підлоги верхнього поверху перевищує 8 метрів позначку рівня підлоги першого поверху, то рекомендується установка пасажирського ліфта. У масовому житловому будівництві, враховуючи стандартну висоту стель приміщень, різниця рівнів поверхів в триповерховому будинку може досягти цього значення. Але навіть у цьому випадку установка ліфтів носить виключно рекомендаційний характер і здійснюється лише за бажанням замовника будівництва.