Класифікація ліфтів

обслуговування ліфтів київ

Щоб визначити відповідний ліфт, а також яке технічне обслуговування необхідно для ліфтового обладнання, існує класифікація ліфтів. Ліфти класифікуються по безлічі ознак: за типом приводу, по виду вантажу для транспортування, по швидкості руху механізму, по виду дверного приводу і за багатьма іншими критеріями.

За призначенням

Тип Підтип Примітка
Пасажирські Для житлових будинків У пасажирському ліфті допускається перевезення легких вантажів і предметів домашнього ужитку за умови, що їх загальна маса разом з пасажиром не перевищує вантажопідйомності ліфта. Перевезення вибухонебезпечних і легко - займистих предметів заборонено.
Для громадських будівель
Для будівель промислових підприємств
Для транспортування хворих В т.ч. на транспортних засобах і з супроводжуючим персоналом; цими ліфтами управляє ліфтер - лікарняні ліфти.
Інвалідні Ліфти самостійного користування, службовці для підйому і спуску пасажирів з порушенням функцій опорно-рухового апарату на інвалідних колясках.
Для заміських будинків, котеджів
Вантажні Звичайні вантажні
Вантажні з монорельсом У цих ліфтах під стелею кабіни встановлюють балку, до якої підвішують вантажопідйомний пристрій (таль, тельфер тощо).
Вижимні Підйомна сила прикладена до низу кабіни.
Тротуарні Кабіна виходить з шахти через розташований в її верхній частині люк. Ці ліфти застосовують на складах з великими підземними сховищами для спуску і підйому автомобілів з вантажем, на підземних парковках, у магазинах для переміщення вантажів з вулиці у підвал тощо.
Вантажні малі Призначені для підйому та спуску невеликих вантажів. Для виключення транспортування в них людей кабіну розраховують на перевезення вантажів масою не більше 250 кг, а її висота не повинна перевищувати 1250 мм.
Спеціальні (нестандартні) Для особливих умов застосування, що виготовляються у відповідності зі спеціально розробленими технічними умовами. До них відносяться, наприклад, ліфти для підйому космонавтів в кабіну космічного корабля.

 

За способом обслуговування

За способом обслуговування розрізняють ліфти самостійного користування, яким керує сам пасажир, і ліфти, якими керує провідник.

За швидкістю руху кабіни

Тип

Швидкість

Тихохідні

до 1,0 м/с

Швидкохідні

від 1,0 до 2,0 м/с

Швидкісні

від 2,0 до 4,0 м/с

Високошвидкісні

понад 4,0 м/с

 

За типом приводу підйомного механізму

Тип Комментарий
Електричні З приводом від електродвигуна змінного або постійного струму.
Гідравлічні З приводом у вигляді підйомного гідроциліндра або лебідки з гідродвигуном обертального типу.

 

За типом шахти

Майстерліфт обслуговування ліфтів

Залежно від типу шахти (відповідно, і за способом кріплення напрямних) ліфти підрозділяються на типи з встановленням:

  • у глухий шахті (цегляна, залізобетонна, блокова тощо);
  • у металлокаркасной шахті;
  • у комбінованій шахті.

Машинне приміщення ліфта може бути виконано:

  • з верхнім машинним приміщенням (над шахтою);
  • з нижнім машинним приміщенням (під шахтою або збоку від неї);
  • без машинного приміщення (розташування лебідки і обмежувача швидкості безпосередньо в шахті ліфта).

 

За місцем установки лебідок в будівлі

Тип Коментар
Нижнє розташування

Нижнє розташування приводу дозволяє встановлювати його на самостійний фундамент, що значно знижує шум від приводу, який поширюється по будівлі. Ремонт приводу більш зручний, тому що підйом важких деталей і механізмів на значну висоту не потрібен. Однак при такому розташуванні приводу збільшується довжина канатів, суттєво підвищуються навантаження на шахту ліфта за рахунок зусиль у тягових канатах, ускладняється будівельна частина ліфта. Тому нижнє розташування приводу застосовують у випадках, коли машинне приміщення недоцільно або неможливо розташувати над шахтою.

Верхнє розташування

Верхнє розташування приводу дозволяє спростити механічну частину ліфта, зменшити навантаження на шахту, знизити кількість перегинів каната, отже, збільшити термін його служби, застосовувати канати, довжина яких у 2-3 рази менше довжини канатів при нижньому розташуванні приводу. Тому там, де дозволяють умови, перевага надається ліфтам з верхнім розташуванням приводу.

 

Конструкція дверей ліфта

Майстерліфт обслуговування ліфтів київ

По конструкції дверей шахти і кабіни розрізняють ліфти:

  • з орними дверима;
  • вертикально- або горизонтально- розсувними дверима.

За типом приводу дверей:

  • з ручним приводом (двері шахти і кабіни відкриває сам пасажир);
  • напівавтоматичний привід шахтних дверей (двері відкриваються вручну, але закриваються автоматично за допомогою доводчика;
  • автоматичним приводом;
  • комбінованим приводом (двері кабіни - автоматичний привід, двері шахти - ручні).

 

За видами управління

Майстерліфт обслуговування ліфтів поділ

Ліфти мають наступні види управління:

  • ввнутрішнє, при якому їм керують з купе кабіни;
  • зовнішнє, здійснюване зі зупинкових майданчиків;
  • змішане - з купе кабіни і зі зупинкових майданчиків .


Розрізняють системи управління , що забезпечують :

  • Просте роздільне управління, при якому реєструється і реалізується тільки одна команда (виклик або наказ);
  • Збірне управління, при якому реєструються всі команди, а їх виконання здійснюється відповідно до програми роботи ліфта. При цьому можуть відбуватися попутні зупинки за викликами або наказам. Для ліфтів житлових будівель попутні зупинки за викликами виконуються тільки при русі кабіни вниз, а в громадських будівлях - в обох напрямках. За наказами попутні зупинки передбачені в усіх ліфтах в обох напрямках;
  • одиночне управління (управління одним ліфтом);
  • групове - управління групою ліфтів , розташованих в одній шахті, обслуговуючих одні й ті ж поверхи і мають однакову швидкість. Різновидом групового управління є парне управління ліфтами, що застосовується в житлових будівлях підвищеної поверховості.