З якою швидкістю рухаються ліфти?

Іноді нам здається, що ліфт їде на потрібний поверх цілу вічність! А іноді — не встигаємо помітити, як ліфт вже доставив нас вгору або вниз. Але з якою швидкістю рухається ліфт насправді?

Майстерліфт швидкість руху ліфта

Сучасні ліфти, які перебувають сьогодні в застосуванні, мають номінальні швидкості, рівні 0,18 - 4 м/с. Швидкості, що перевищують 4 м/с, використовуються дуже рідко. Але з професійної точки зору відповідь на питання «з якою швидкістю рухається ліфт» не така однозначна.

З точки зору інженера швидкість руху може бути номінальною; робочою; граничною; ревізійною та зупиночною.

 

Технічні види швидкості ліфта

Швидкість номінальна

Так називають розрахункову швидкість ліфта, яку, передбачається, він буде мати при нормальній експлуатації. Як ми вже повідомили, сучасні ліфти, які перебувають сьогодні в застосуванні, мають номінальні швидкості, рівні 0,18 ... 4 м/с. Швидкості, що перевищують чотири метри в секунду, використовуються дуже рідко: швидке опускання/підйом зазвичай викликають неприємні відчуття у користувачів ліфтів, а іноді і біль у вухах.

Швидкість робоча

Це реальна швидкість ліфта. Згідно з вимогами ПББЕЛ вона не повинна значно відрізнятися від номінальної паспортної швидкості: максимум на 15%. Значення робочої швидкості залежить:

  • від напруги, який є в даний момент в електромережі;
  • від величини корисного навантаження;
  • від сил тертя і інших сил, які протидіють руху кабіни ліфта;
  • від характеристик електродвигунів, електролебідок і іншого устаткування, що входить в конструкцію даного конкретного ліфта.

Швидкість гранична

Під величиною, яка називається граничною швидкістю, розуміють ту найбільшу швидкість пересування ліфта, при досягненні якої обов'язково відбувається спрацьовування пристроїв, що називаються уловлювачами і забезпечують безпеку використання ліфтового обладнання.

Величина діапазону швидкостей спрацьовування уловлювачів займає область, починаючи від значення швидкості, що перевищує на 15% значення номінальної швидкості, і до швидкості граничної.

Швидкість ревізійна

Таку швидкість ліфт повинен мати при необхідності проведення огляду ліфта зсередини шахти працівником, який перебуває на даху ліфтової кабіни. Її значення повинно бути рівним 0,4 м/с (або менше). Але якщо ліфт має номінальну швидкість рівну 0,71 м/с (і меншу), і привід, не здатний забезпечити більш низьку швидкість, рівну 0,36 м/с, допускається проводити ревізію при значенні швидкості рівної номінальній, але тільки при рухомій вниз кабіні.

Швидкість зупиночна

При цій швидкості відбувається включення автоматики, що забезпечує точну зупинку (в заданих межах), а електричний привід знеструмлюється, гальмуючи до настання повної зупинки. Облік величини зупинної швидкості особливо важливий при використанні ліфтів, що мають двохшвидкісні лебідки. Для отримання необхідної точності зупинки ліфта, перед початком зупинки знижують швидкість переміщення його кабіни до значення, рівного зупинній швидкості.

 

майстерліфт швидкість ліфт

 

За швидкістю руху кабіни розрізняють ліфти:

  • Тихохідні (до 1,0 м/с)
  • Швидкохідні (від 1,0 до 2,0 м/с)
  • Швидкісні (від 2,0 до 4,0 м/с)
  • Високошвидкісні (понад 4,0 м/с)

Який ліфт найшвидший?

До недавнього часу рекордсменом за швидкістю ліфтів була 632-метрова Шанхайська вежа. Підйомні механізми в цій будівлі рухалися зі швидкістю 19 м/с.

У червні 2017 року на тестових випробуваннях у 530-метровій будівлі у місті Гуанчжоу швидкість ліфта досягла рекорду: 21 м/с (75,6 км/ч). Однак, за словами виробника підйомних механізмів, в стандартному режимі ліфт працюватиму не на граничної швидкості, а повільніше: до 20 м/с. А спускатися буде і зовсім удвічі тихіше.

 

>> Читайте також:  Класифікація ліфтів